Remodeling and Home Design

Carnegie Hill Classic Pre-War Apartment
- Dining Room

It was time to revamp the dining room, in a Carnegie Hill classic pre-war apartment. The apartment was the owner's childhood home and the owner initially thought she would salvage the cabinetry installed by her mother while updating the doors and countertops, upholstery and window treatments. However, the goals were to cost-effectively transform the space into a dining room that also highlighted the family love for books, artwork and family photographs, while maintaining comfort and familiarity.

Retaining the original cabinetry was not cost-effective, nor a practical use of the space. Color, lighting, cabinetry and shelving were selected to highlight art, hold dining room pieces and books. Original furniture was re-used at the owner's request, yet updated with new upholstery. Thanks to the generous size of the room, 23 x 15, the furniture was arranged to optimize dining space and family interests in reading and artwork. The room now provides both a generous dining area but also space for a pre-dinner drink or a quiet place to read. in keeping with the owner's goal to re-use existing pieces, this nook is highlighted by repositioning of the family's chandelier. All fabrics were stain-resistant treated to protect them from children's accidents or a guests accidental wine spill. See last two photos for a view of the dining room before renovation.

Continue to Kitchen >